Zašto je hodanje najpopularniji oblik vježbanja?

Zašto je hodanje najpopularniji oblik vježbanja?

by Urednik, 16.11.2018

Možete biti aktivni na mnogo načina, ali hodanje je jedan od najlakših! Ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili opremu. Za takvu jednostavnu aktivnost, hodanje ima mnogo prednosti.

Za svaki sat brzog hodanja očekivano trajanje života za neke osobe može se povećati za dva sata.

Brzo hodanje, najmanje 150 minuta tjedno vam pomaže na slijedeće načine:

  • Razmišljate bolje, osjećate se bolje i bolje spavate.
  • Smanjuje se rizik od ozbiljnih bolesti poput bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i nekoliko vrsta raka.
  • Poboljšava se krvni tlak, razina šećera u krvi i razina kolesterola u krvi.
  • Povećava vašu energiju i izdržljivost.
  • Poboljšava vaše mentalno i emocionalno blagostanje i smanjuje rizik od depresije.
  • Poboljšava pamćenje i smanjuje rizik od demencije.
  • Povećava snagu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.
  • Spriječava debljanje.

Jeste li spremni za trening brzog hodanja? Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta

Opremite se. Sve što trebate da biste započeli su udobna odjeća i tenisice za podršku. Tenisice dizajnirane za hodanje ili trčanje su najbolji odabir, ali nisu obavezne. Izbjegavajte pamučne čarape jer zadržavaju vlagu i mogu dovesti do žuljeva.

Jednostavnost. Ako niste u formi, počnite s kratkim udaljenostima. Počnite s šetnjom kojom se osjećate ugodno (možda 10-15 minuta) i postupno povećavajte svoje vrijeme ili udaljenost.

Usredotočite se. Držite glavu podignutom, trbušne mišiće uključene i ramena opuštena. Izbjegavajte nošenje teških predmeta jer mogu dodatno opteretiti vaše laktove i ramena – umjesto toga pokušajte ruksak. Držite se udobnog, prirodnog koraka.

Dišite. Ako ne možete govoriti ili uhvatiti dah tijekom hodanja, usporite. U početku zaboravite na brzinu. Samo izađite i hodajte!

Podignite tempo. Za zagrijavanje, hodajte laganim tempom prvih nekoliko minuta. Zatim postepeno povećavajte brzinu.

Dodajte raznolikost i izazov. Pokušajte s brzim intervalima. Na primjer, hodajte jednu ulicu brzo, dvije ulice sporo i ponovite nekoliko puta. S vremenom ćete moći dodati brže intervale s kraćim razdobljima oporavka. Brda ili stepenice izvrstan su način za povećanje tonusa mišića i spaljivanje viška kalorija.

Istežite se
. Kraj hodanja je sjajan trenutak da se istegnete jer se vaše tijelo zagrijalo. Istegnite laktove, prsa, ramena i leđa. Istežite svaki dio tijela od 15 do 30 sekundi.

Pratite svoj napredak
. Ubacite hodanje u svoj raspored kad god možete. To može značiti tri kratke šetnje dnevno. Kada ih možete uklopiti, duže šetnje će vam pomoći da poboljšate izdržljivost. Sjetite se da je ukupni cilj najmanje 150 minuta tjedno.

 

No Comments


Please login to comment