Studenti saznali svoj kardiovaskularni rizik

Studenti saznali svoj kardiovaskularni rizik

by Urednik, 13.06.2017

Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u sklopu projekta ‘Čuvari srca’ organizirali su danas na Šumarskom fakultetu procjenu kardiovaskularnog rizika studenata Agronomskog i Šumarskog fakulteta.

Cilj javnozdravstvene akcije je potaknuti mlade ljude na preventivno ponašanje, educirati ih zašto je važno biti upoznat s kardiovaskularnim rizikom i kako je moguće zdravim navikama u mladosti spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. U 2015. godini 25 694 osoba u Hrvatskoj umrlo je od kardiovaskularnih bolesti, što znači da su kardiovaskularne bolesti i dalje na pravom mjestu po smrtnosti u RH.

“Čak 80 % prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti mogu se spriječiti prepoznavanjem rizika i uklanjanjem čimbenika rizika. Upravo zato odlučili smo organizirati javnozdravstvenu akciju među studentima, jer smatramo kako se preventivnim ponašanjem u mladosti mogu spriječiti kardiovaskularne boljke u starosti. Ovim putem želimo apelirati na sve mlade ljude da brinu o svojem zdravlju i odbace glavne čimbenike rizika, a to su pušenje, konzumacija alkohola, nezdrava prehrana te tjelesna neaktivnost”, rekla je dr. med. Ivana Portolan Pajić, pomoćnica Pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

Više od 200 studenata je danas na Šumarskom fakultetu imalo priliku besplatno (bez uputnice) izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase, a sve s ciljem kako bi saznali vlastiti kardiovaskularni rizik. Mladi ljudi su sve više pod stresom, pred njima su velika očekivanja društva, ali i njih samih, često zanemaruju zdrave navike, a to sve zajedno proizvodi rizike za nastajanje kardiovaskularnih bolesti.

Projekt ‘Čuvari srca’ ima za cilj promicanje kardiovaskularnog zdravlja, skretanje pozornosti na čimbenike razvoja kardiovaskularnih bolesti i njihovo uklanjanje. Upravo je educiranje različitih ciljnih skupina o važnosti prevencije jedan od glavnih zadataka ovog projekta.

Izvor: Nacional

No Comments


Please login to comment