Što je kolesterol i zašto je važan za zdravlje srca?

Što je kolesterol i zašto je važan za zdravlje srca?

by Urednik, 31.10.2018

Što je kolesterol?

Kolesterol je voskasta tvar te ga vaše tijelo treba kako bih izgradilo stanice. Previše kolesterola može predstavljati problem. Kolesterol dolazi iz dva izvora. Jedan dio proizvodi vaša jetra, a drugi dio dolazi iz hrane dobivene od životinja. Meso, perad i mliječni proizvodi punomasnih masnoća sadrže kolesterol, nazvan prehrambeni kolesterol.
Te iste namirnice imaju visoku razinu zasićenih i nezasićenih masti, a upravo te masti uzrokuju da jetra proizvodi više kolesterola nego što bi inače proizvodila. Za neke ljude, ova dodatna proizvodnja kolesterola može predstavljati visoki rizik.
Neka tropska ulja – poput palminog ulja i  kokosovog ulja također mogu potaknuti vašu jetru da proizvede više kolesterola. Ova ulja se često nalaze u pečenim proizvodima.

Visoki kolesterol je jedan od glavnih kontroliranih čimbenika rizika za koronarnu bolest srca, srčani udar i moždani udar. Ako imate druge čimbenike rizika kao što su pušenje, visoki tlak ili dijabetes, rizik se povećava čak i više.

LDL (loš) kolesterol

LDL kolesterol se smatra “lošim” kolesterolom, jer doprinosi nakupljanju masnih kiselina u arterijama što dovodi do ateroskleroze. Ovo stanje sužava arterije i povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti. Hipertenzija i visoki indeks tjelesne mase također su jedni od čimbenika koji povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

HDL (dobar) kolesterol

HDL kolesterol može se smatrati “dobrim” kolesterolom. Dakle, u slučaju HDL kolesterola, više razine su zapravo bolje.
Stručnjaci vjeruju da HDL djeluje kao čistač, koji nosi LDL (loš) kolesterol iz arterija natrag u jetru, gdje se LDL razgrađuje i izlazi iz tijela. Ali HDL kolesterol u potpunosti ne eliminira LDL kolesterol. Samo jedna trećina do jedne četvrtine kolesterola u krvi nosi HDL kolesterol.

Zdrava razina HDL kolesterola može vas zaštititi od srčanog i moždanog udara. Studije pokazuju da niske razine HDL kolesterola povećavaju rizik od bolesti srca.

Trigliceridi

Trigliceridi su najčešći tip masnoća u tijelu. Oni pohranjuju višak energije iz vaše prehrane.
Visoka razina triglicerida u kombinaciji s visokim LDL (lošim) kolesterolom ili niskim HDL (dobrim) kolesterolom povezana je s masnim nakupinama unutar zidova arterija što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Izvor: heart.org

No Comments


Please login to comment