Imate loš kolesterol? Probajte ove namirnice!

Imate loš kolesterol? Probajte ove namirnice!

by Urednik, 12.03.2017

Nije tajna da jedući određene namirnice smanjujete loš kolesterol ili LDL u krvi.  LDL je krivac u stvaranju plakova u arterijama, u njihovom začepljivanju i posljedično u razvoju srčanih bolesti

Ipak možda će Vas iznenaditi da pridržavajući se odgovarajuće prehrane,  nećete se morati odreći fine klopice, a ujedno ćete utjecati na loš kolesterol.

Krenimo redom:

 1. Bademi, orasi i pistacio
  Bogati polinezasićenim masnim kiselinama pomažu smanjiti razine lošeg kolesterola u krvi. Osim kao sjajne “grickalice”, mogu poslužiti i kod salata i kao dodatak razno raznim voćnim desertima.
 2. Avokado
  Sjajan  izvor mononezasićenih masti i vlakana – dvije hranjive tvari koje pomažu u smanjenju LDL-a i podizanje zdravog, “dobrog” HDL  kolesterola. Stavite par šnita u svoj sendvič s puretinom ili ga dodajte u salatu.
 3. Mahunarke
  Dnevni obrok graha, graška, leće ili slanutka snizuje „loš kolesterol“ za 5% i tako umanjuje rizik kardiovaskularnih oboljenja.  Nemojte se odreći finih juha sa slanutkom i kukuruzom ili namaza od graha.
 4. Tamna čokolada
  Mmmmmm…Prepuna antioksidansa, niskog glikemijskog indeksa, a tako fina. Flavonoidi, antioksidansi koje nalazimo u tamnoj čokoladi pomažu sniziti razinu LDL-a. Ipak pripazite da ne pretjerate.
 5. Crno vino
  Čaša crnog vina na dan štiti srce i snižava kolesterol, ali nemojte pretjerati. Ne možete preskočiti par dana u tjednu i onda sve to nadoknaditi za vikend.
 6. Riba
  Riba poput lososa, tune ili sardina.  Na “gradelama” ili u pećnici. Može, može, može.

 

No Comments


Please login to comment