Imate li hipertenziju?

Imate li hipertenziju?

by Urednik, 19.10.2018


Što je hipertenzija?

Poremećaj karakteriziran visokim krvnim tlakom. Općenito uključuje sistolički krvni tlak (“gornja” brojka, koja predstavlja tlak koji se stvara prilikom otkucaja srca) trajno viši od 140, ili dijastolički krvni tlak (“donja” brojka, koja predstavlja tlak u krvnim žilama kad se srce odmara) trajno preko 90.

Za ljude na granici dijagnoze visokog krvnog tlaka ili hipertenzije, posjete liječniku obično uključuju nekoliko dodatnih provjera u ordinaciji, s preporukom da se tlak provjerava i kod kuće.


Koliko je potrebno kućnih mjerenja krvnog tlaka da bi se dijagnosticirala hipertenzija?

Prema najnovijim istraživanjima objavljenim u časopisu Američke udruge srca riječ je o 3 puta.

Istraživanje je obuhvatilo 316 odraslih osoba koje nisu bile na terapiji za povišeni krvni tlak. Sudionici nisu imali povijest kardiovaskularnih bolesti i bili su zdravi. Njihov je krvni tlak izmjeren više puta tijekom dva posjeta ordinaciji, a u svrhu kućnog mjerenja korišten je uređaj za praćenje krvnog tlaka koji elektronički pohranjuje podatke iz svake upotrebe. Također su dobili detaljne upute o tome kako postići najtočnije moguće mjerenje. Tijekom perioda od dva tjedna od sudionika je zatraženo mjerenje dva puta ujutro i dva puta navečer.

“Potrebno je najmanje tri dana kontinuiranog mjerenja krvnog tlaka za pouzdano potvrđivanje dijagnoze hipertenzije”, napisali su istraživači u svom izvješću.


Hipertenzija je jedna od najčešćih kardiovaskularnih bolesti te direktno utječe na zdravlje srca.

Napravite uslugu svome srcu i provjerite svoj kardiovaskularni rizik ovdje.

No Comments


Please login to comment