Do 100 tisuća građana boluje od zatajivanja srca, bolesti koja svakog sata uzme jedan život u Hrvatskoj

Do 100 tisuća građana boluje od zatajivanja srca, bolesti koja svakog sata uzme jedan život u Hrvatskoj

by Urednik, 07.12.2020

Dijagnoza je smrtonosnija od većine zloćudnih tumorskih bolesti, a u povećanoj su opasnosti osobe s već utvrđenim dijagnozama. Upravo rano prepoznavanje simptoma i što raniji početak liječenja, složni su stručnjaci, produljuju životni vijek i povećavaju kvalitetu života oboljelih

 

Svakog sata jedna osoba u Hrvatskoj umre od zatajivanja srca, godišnje ukupno 9.000 ljudi. Nakon srčanog i moždanog udara, od svih kardiovaskularnih bolesti zatajivanje srca uzima najviše života. Među deset vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj, zatajivanje srca nalazi se na visokom sedmom mjestu, no unatoč tome, ovaj sindrom nedovoljno je prepoznat u javnosti. Zbog toga se nerijetko počinje prekasno liječiti pa se javno-zdravstvenom kampanjom pod motom „Nemoj da zataji“ želi ukazati na važnost sprječavanja razvoja zatajivanja srca te ranog prepoznavanja simptoma i stanja koja do njega mogu dovesti.

„Zatajivanje srca je ozbiljno stanje pri kojem srce ne može ispumpati dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih dijelova tijela za kisikom i hranjivim tvarima, a procjenjuje se kako u Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje 80 do 100 tisuća ljudi. Kvaliteta njihovog života narušena je, često nisu radno sposobni te imaju poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju u društvu i unutar obitelji. Smrtnost unutar pet godina od postavljanja dijagnoze zatajivanja srca iznosi oko pedeset posto pa je zatajivanje srca smrtonosnije od većine zloćudnih tumorskih bolesti, zbog čega se s pravom se naziva vodećom i najčešćom zloćudnom bolešću današnjice“, naglasio je akademik Davor Miličić, jedan od sudionika stručne virtualne tribine održane u sklopu kampanje za podizanje svijesnosti o zatajivanju srca.

Okupljeni liječnici su na virtualnoj tribini istaknuli kako posebnu pozornost na simptome zatajivanja srca trebaju obratiti osobe oboljele od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, osobe koje su preboljele srčani udar ili imaju neku koronarnu bolest ili prirođenu bolest srca. Stoga oboljeli od spomenutih bolesti trebaju obratiti osobitu pozornost na simptome koji su često nespecifični, a manifestiraju se kao zaduha ili otežano disanje, osjećaj lupanja ili preskakanja srca, ubrzani rad srca, umor i slabost, oticanje nogu, otežano podnošenje fizičkih napora, ali i noćno gušenje i potreba za spavanjem na povišenom uzglavlju.

Liječenjem osnovne, podliježuće bolesti, poput dijabetesa, moguće je spriječiti razvoj zatajivanja srca. S druge strane, pravovremenim dijagnosticiranjem zatajivanje srca moguće je uspješno liječiti, a poznato je kako upravo rano prepoznavanje simptoma i što raniji početak liječenja produljuju životni vijek i povećavaju kvalitetu života oboljelih. Pravilna prehrana te zdrav i aktivan način života, koji isključuje konzumaciju alkoholnih i duhanskih proizvoda te ograničava unos soli, važan su faktor u prevenciji i liječenju zatajivanja srca“, pojasnila je prof. dr.sc. Maja Čikeš.

Dijabetes je jedan od najvažnijih rizika za zatajivanje srca pa osobe oboljele od dijabetesa imaju dva do pet puta veću šansu oboljeti od zatajivanja srca od osoba koje nemaju šećernu bolest.

„Osobe s dijabetesom često umiru od posljedica bolesti srca i krvnih žila, a srčano zatajivanje među prvim je manifestacijama kardiovaskularnih bolesti kod osoba sa šećernom bolešću“, istaknuo je cijenjeni hrvatski dijabetolog, doc. dr. sc. Dario Rahelić te naglasio da čak pedeset posto oboljelih od dijabetesa tipa 2 ima predispoziciju za razvoj zatajivanja srca, a to  je u Hrvatskoj populacija od oko 250.000 ljudi. „Neki lijekovi za liječenje šećerne bolesti mogu smanjiti rizik od srčanog zatajivanja, čak i kod osoba koje nemaju dijabetes“, zaključio je doc. dr. sc. Rahelić.

Pandemija koronavirusa odnosno COVID-19 nova je ugroza za bolesnike sa zatajivanjem srca, jer klinička slika infekcije može biti bitno teža i složenija, a time i ishodi lošiji. Osim toga, posljedice infekcije koronavirusom mogu se  odraziti i na prethodno zdravom srcu te pogodovati njegovu oštećenju i razvoju sindroma zatajivanja srca. Ako pritom postoje i pridružene bolesti, poput dijabetesa, hipertenzije ili pretilosti,  klinička slika znatno je složenija, a ishodi se dodatno pogoršavaju.

Stoga stručnjaci naglašavaju važnost redovitih pregleda te pozivaju građane da ne ignoriraju simptome već konzultiraju svog liječnika, naročito ako već boluju od dijabetesa, hipertenzije, nasljedne srčane bolesti ili bolesti koronarnih žila. Također potiču na zdrav način života i fizičku aktivnost u cilju prevencije razvoja zatajivanja srca.

Javno-zdravstvena kampanja provodi se pod stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kardiološkog društva i Hrvatske kuće srca u partnerstvu s tvrtkom AstraZeneca.


Hrvatsko kardiološko društvo (HKD) prva je samostalna strukovna medicinska udruga u neovisnoj Hrvatskoj. Od početka je punopravna članica Europskoga kardiološkog društva i Svjetske kardiološke federacije. Okuplja više od 300 stručnjaka posvećenih kardiologiji, pretežito kardiologa, internista, kardiokirurga, pedijatrijskih kardiologa, kardijalnih anesteziologa, ali i specijalista nuklearne medicine, epidemiologa, javnozdravstvenih djelatnika i sl.


Hrvatska kuća srca je Zaklada osnovana sa svrhom pomaganja u liječenju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, promicanja prevencije kardiovaskularnog zdravlja i napretka kardiologije, informiranja i educiranja građana o sprječivosti kardiovaskularnih bolesti i važnosti njihove aktivne uloge u prevenciji odnosno ranom prepoznavanju, uklanjanju i liječenju čimbenika rizika.


AstraZeneca je globalna inovativna biofarmaceutska tvrtka koja ima ključni doprinos u otkrivanju, razvoju i komercijalizaciji inovativnih lijekova u važnim područjima zdravstvene zaštite, onkologiji, području liječenja respiratornih bolesti te u području kardiometaboličkih bolesti.

 

No Comments


Please login to comment