Bolesti srca i što smo naučili o njima?

Bolesti srca i što smo naučili o njima?

by Urednik, 06.10.2016

Bolesti srca se mogu spriječiti, a upravo to je bila glavna poruka koju smo htjeli prenijeti na ovogodišnjem obilježavanju svjetskog Dana srca pod sloganom “Pokreni svoj život, saznaj kardiovaskularni rizik”

 

Iznimno važno je prepoznati simptome srčanih oboljena na vrijeme i javiti se kardiologu, kako biste otklonili sumnje o postojanosti neke ozbiljnije bolesti srca (kardiovaskularne bolesti).

S obzirom da prvi simptomi mogu izgledati sasvim beznačajno, organizirali smo javnozdravstvenu akciju “Pokreni svoj život, saznaj kardiovaskularni rizik”. Akcije se održala na trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, a svi posjetitelji imali su priliku naučili sve što ih zanima o prevenciji srčanih oboljenja, zabavili se uz bogat program i raspoloženu ekipu.

Akademik Davor Miličić, upozorio je da su bolesti srca vodeći uzrok smrtnosti te da godišnje od tih bolesti umre 25.000 ljudi. Kako bi se bolesti srca spriječile, akademik Miličić je naglasio da bismo svi trebali pripaziti na prehranu, povećati tjelesnu aktivnost, prestati pušiti i ići na redovite zdravstvene preglede.

Gradonačelnik Milan Bandić je na šaljiv način istaknuo da je zaljubljenost najbolji lijek za sve bolesti srca, ali svakako se poručio građanima da povećaju tjelesnu aktivnost te da manje puše.

U nadi da ćemo na aritmiju srca, tahikardiju, bolove u leđima ili bol u ramenu od sada gledati kao na potencijalne simptome bolesti srca te da ćemo se na vrijeme javiti kardiologu, pozdravljamo vas do iduće prilike.

Ova javnozdravstvena akcija organizirala se u sklopu Svjetskog dana srca, a u organizaciji su sudjelovali Grad Zagreb, Zaklada, Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Obilježavanje Svjetskoga dana srca, utemljelila je Svjetska kardiološka federacija 2000. godine, a u cilju informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,3 milijuna života svake godine.

Svjetski dan srca obilježava se svake godine, 29. rujna, te ima različitu tematiku podržavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca.

 

U nastavku pogledajte fotogaleriju s javnozdravstvene akcije ““Pokreni svoj život, saznaj kardiovaskularni rizik”.

 

No Comments


Please login to comment