5 iznenađujučih činjenica o krvožilnom sustavu

5 iznenađujučih činjenica o krvožilnom sustavu

by Urednik, 15.03.2017

Krvožilni sustav uključuje srce, krvne žile i krv, te je od vitalnog značaja za borbu protiv bolesti i održavanja temperature i pH ravnoteže.

Glavna funkcija sustava je za transport krvi, hranjivih tvari, plinova i hormona i iz stanice u cijelo tijelo.

Donosimo Vam 5 zabavnih, zanimljivih, a možda i iznenađujućih činjenica o cirkulacijskom sustavu koje možda niste znali.

 1. Kardiovaskularni sustav je nevjerojatno dugačak
  Kada bismo mogli rasplesti i rasprostrjeti sve arterije, kapilare i vene jednog odraslog čovjeka, tako da sve budu u nizu, taj niz bi narastao na 100 000 kilometara. Što je možda još čudnije, kapilare, koje su najsitnije žile u tijelu činile bi preko 80% duljine toga niza žila.
 2. Veće tijelo, “sporije” srce
  U životinjskom carstvu odnost veličine jedinke je obrnuto proporcionlan broju otkucaja srca. Dakle dok srce odraslog čovjeka u prosjeku otkucava 75 puta u minuti, isto kao i odrasla ovca, srce plavetnog kita otkuca tek majušnih 5 puta u minuti, a srce rovke udari “herojskih” 1000 puta u minuti.
 3. Crvene krvne stanice su posebne
  Za razliku od većine stanica u tijelu, crvene krvne stanice nemaju jezgru. U nedostatku ovog velikog unutarstaničnog “postrojenja”, svaka crvenih krvnih stanica ima više prostora za pakiranje i prenošenje kisika kojeg tijelo treba. Ali bez jezgre, stanice se ne može dijeliti. Nakon što 120 dana cirkulira tijelom, crvena krvna stanica će umrijeti od starenja ili oštećenja. No, ne brinite – vaše koštana srž konstantno proizvodi nove crvene krvne stanice i nadoknađuje one koje propadnu.
 4. Prekid veze vam zaista može “slomiti” srce
  Stanje koje se naziva stres kardiomiopatija podrazumijeva naglo, privremeno slabljenje srčaniog mišića. To rezultira simptomima koji su slični onima kod srčanog udara, uključujući bol u prsima, otežano disanje i bol koja se širi u ruke.

Stres kardiomiopatija je poznata i kao “sindrom slomljenog srca”, jer može biti uzrokovana emocionalno stresnim događajima, kao što su smrt voljene osobe ili razvod, prekid veze ili fizičko odvajanje od voljene osobe.

No Comments


Please login to comment